2018 Mijn Land | Mi Pais

2018 - Tentoonstelling

'Mijn land | Mi país'


Met tentoonstellingen op drie locaties in Evergem neemt het KunstPlatform Evergem vzw deel aan de tweejaarlijkse culturele veertiendaagse, georganiseerd door de cultuurraad Evergem en de gemeente Evergem.


We leven in een landschap dat voortdurend in verandering is. Onze grootste inspiratie is het Meetjesland. Hoe kunste­naars daarmee omgaan, kan je ontdekken op ‘Mijn land | Mi país’. De tentoonstelling belicht verschillende facetten en gaat een dialoog aan met het verleden, het heden en de toekomst. De tentoonstelling betekent tevens een ontmoeting tussen verschillende culturen.

Het heden.
Lokaal artistiek werk van twee Meetjeslandse kunstenaarsverenigingen – KunstPlatform Evergem en de Kunstgreep uit Hansbeke - plaatsen we tegenover werken van een groep kunstenaars uit Guaranda, Ecuador,
waar Evergem reeds 15 jaar een stedenband mee heeft.

Het verleden.
- Hebben we gehaald uit 150 jaar foto-erfgoed van de familie Smitz uit Eeklo, de fotostudio met de langste geschiedenis in België.
- We gaan ook 10 jaar terug in de tijd met de docufilm ‘Zand erover’ over het verdwijnen van de wijk het Zandeken.
- Een film over ‘landbouw vroeger en nu’ projecteert je zelfs helemaal terug naar de jaren ’70 tot ’80.

De toekomst.
Wetenschap en studies brengen een historisch overzicht van de evolutie van het Meetjeslandse cultuurlandschap, gekoppeld aan de resultaten van het onderzoek ‘Over de Rand’ in verband met de toekomst van de regio.


Dit project is een stimulans voor de beeldende kunstenaars die in onze gemeente en errond actief zijn. Hun gevarieerd artistiek werk wordt hiermee onder de aandacht gebracht van een breed publiek. Die aandacht moet hen aanzetten om verder te doen en om hun activiteiten naar een nog hoger niveau te tillen.
Via tentoonstellingen willen we verder aantonen welke prachtige, gevarieerde streek het Meetjesland is en hoe belangrijk het is te focussen op een noodzakelijke, blijvende zorg voor het landschap waarin we leven. Heel wat kunstenaars vinden inspiratie in het land, de luchten, de bomen, wegen en gebouwen uit hun onmiddellijke omgeving. Via hun creaties laten ze de toeschouwers genieten van de schitterende, eeuwenoude landschappen waar we in deze hectische tijden meestal ongeïnteresseerd aan voorbij gaan.


De tentoonstelling en de activiteiten errond waren enkel mogelijk via de medewerking van de Evergemse Cultuurraad, het gemeentebestuur en de talrijke sponsors; waarvoor onze dank.


Blader hieronder door onze catalogus en het fotoalbum eronder

Klik op de knop voor meer info over de stedenband en verbroedering van Evergem met bepaalde steden en gemeenten.